Амелия Гешева, зам.-министър на културата: Трябва да разкажем златната приказка на България

Г-жа Гешева, събрахме за първи път под един покрив пет уникални съкровища. Ще се повиши ли охраната на музея?

Колегата от Археологическия музей /доц. д-р Костадин Кисьов – б. р./ може да каже това. Аз знам, че до октомври, когато ще бъде закрита изложбата, ще бъдат взети всички възможни предохранителни мерки. Рогозенското съкровище, за съжаление, не дойде в Пловдив. Тук обаче е Вълчитрънското. Панагюрското съкровище се завърна в града, където е заведено в инвентарните книги на Регионалния археологически музей. За мен е важна и легендата за древността на нашия свят. Целта на заглавието на изложбата – „Преоткритият свят на Европа”, е гостите тази година да видят нашите легенди от злато. Другото е младите хора на града и от училищата също да дойдат организирани тук. Ние трябва да покажем на децата си историята на техния град и страна.

Правена ли е досега изложба с толкова много събрани древни съкровища?

В България са правени такива изложби, макар и не в този формат. В Пловдив това е за първи път. Знакова изложба, в която България показа през 2017 година своите съкровища, бе тази в норвежкия град Берген. Ако трябва да открия тенденция, то е че нашите музеи работят все по-добре и в по-тясно сътрудничество.

Имаме добри куратори, които работят за представянето на културното ни наследство. И правят това не само в Националния исторически музей, но и в цялата музейна мрежа. Те са хората, които работят по темата за нашето древно изкуство. За мен е много важно как ще разкажеш на чужденците приказката за нашето наследство. Смятам, че в този позиция стоим много добре.

Съкровищата ни обиколиха света, но ги нямаше за нашата публика. Не губим ли от това?

Миналата година, която бе знакова за цяла Европа, се постарахме да представим всичките си сукровища – в Лувъра, в Третяковската гелерия. Имахме представяне и в двореца в Полша. Всичко това е резултат от работата на нашите специалисти. Новата тенденция е, че самите местни власти започват да гледат на музейните си колекции като ресурс за развитието на населените места.

Бях в Белово – малка като територия и население община. Възхитена съм от това, което са направили там със своя музей. Освен че инвестираме повече средства в опазване на културното наследство, тази година ще има повече средства за археологически разкопки. Резултатите ще станат ясни до края на май. В настоящия момент върви сесията за опазването на културното наследство – има проекти от цялата страна. За нас е много важно и научната експертиза за тези проекти.

В Берген обаче имаше проблем с гърци, които протестираха, че Панагюрското съкровище е гръцко, а не тракийско?

Там имаше по-скоро нещо пропуснато в организацията. Аз бях на терен и повярвайте ми, нямаше никакъв проблем. Откриването на изложбата в Берген ни зареди със самочувствие, че нашите специалисти и музеи стоят на много високо ниво. Изложбата предизвика голям интерес в Норвегия.

ИЗТОЧНИК:
в. „МАРИЦА“

Вашият коментар