Чадър на плажа – от 36 стотинки до 20 лева

Голям разход за плажуващите по Българското Черноморие е наемането на чадър и шезлонг в платените зони. Тази година ножицата между различните плажове е много голяма, пише в. Марица. На теория тръгва от 36 стотинки за чадър и още толкова за шезлонг на къмпинг „Нестинарка“, но на практика концесионерът задължава летовниците да платят и по още пет лева за шалте. Преди две години тук избухна голям скандал именно заради шалтетата и некоректното им таксуване. Министър Николина Ангелкова изпрати проверка, Комисията за защита на потребителите също, заплашиха фирмата с глоба и казусът спря дотук. През лятото на 2018 година концесионерът редактира ценоразписа си и вместо досегашните 10 лева за шалте написа 5 лева. Така стартира сезонът и сега. И сумарно всеки турист трябва да плати странната сума от 5,36 лева за шезлонг. Шатрата тук струва 20 лева.

По два лева за чадър и два за шезлонг търси концесионерът на плаж „Кабакум- север“. На южния цените са двойни – по 4 лева, но пак са едни от най-евтините по Черноморието.

На другия полюс – №1 по скъпотия застава плажът „Свети Константин и Елена“ – север. Там чадърът се плаща по 20 лева, а шезлонгът – 10 лева. Така двойка туристи трябва да се бръкнат за удоволствието 40 лева на ден. На големия плаж на курорта обаче цените са в пъти по-ниски. Чадърът е 6 лева, а шезлонгът – 5 лв. Комплект за двама излиза 16 лева. Скъпичко излиза и плажната ивица „Ривиера“. Там шезлонг плюс чадър също заковават 30 лева, шатрата пък се продава за 50 лева.

От няколко години Министерство на туризма поддържа на сайта си интерактивна карта с цените на плажните принадлежности. Тя се актуализира след всяка проверка на ведомството и към настоящия момент цените са такива, увериха от пресцентъра. Масово чадъри и шезлонги вървят между 5 и 8 лева, става ясно от картата. Най-на юг, край Синеморец и на двата плажа „Бутамята“ и „Силистар“, плажните удобства струват по 5 лева. На къмпинг „Оазис“ комплект за един човек излиза 12 лева, а за двойка – 18 лева. В Китен и Арапя цените стават по-солени и чадър и шезлонг се продават по 7 лева. В комплекс „Слънчев ден“ край Варна, където собственик и на хотелите, и концесионер на плажната ивица е пловдивчанинът Ангел Палийски, плажните атрибути струват по 8 лева. Толкова са и на Златни пясъци.

Вашият коментар