35 занаятчии смаяха Асеновград с майсторлъка си в Панаира на занаятите

Над 35 занаятчии, които със своите ръце са сътворили истински шедьоври и уникално красиви изделия смаяха с майсторлъка си жители, гости и посетители на Асеновград. Това стана на традиционния Панаир на занаятите, който тази година е хитът в програмата за празника на града. Със свои творби тази година се представят уникални производители и майстори на ръчно изработени традиционни български изделия, сувенири, украси и символи на българщината.
В градския парк гостува Регионална занаятчийска камара – Пловдив със своя неподправен Панаир на занаятите, като това е 10-тото му издание.
Панаирът на занаятите в Асеновград, като събитие е част от Майски културни празници на града и тази година е най-силен в сравнение с други годзина, коментират експерти. Провеждането му е показател, че българските корени са живи, грижливо са съхранени и се предават от поколение на поколение. Панаирът разкрива как историята се свързва със съвремието, допълват организаторите.
В парка са разположени много щандове не само на асеновградски производители и занаятчии, училища и творчески формации от общината, но и такива от Пловдивския регион, а и от страната. Пъстроцветни и препълнени със стока щандове, изпъстрени с изцяло ръчни изделия на майстори занаятчии, красят Асеновград. Най-различни ръчно изработени бижута, автентични предмети от кожа и дърво, захарни шедьоври и какво ли още не може да бъде открито на Панаира на занаятите.
Владимир например е дошъл в Асеновград чак от Казанлък, за да демонстрира своите природни умения да прави домашен сладолед. Сега предлага уникален тайлнандски сладолед, а опашка от двадесетина човека се вие усилено по алеята и задръства движението на минувачите. Никой обаче не се ядовва от временната безредица.
Самоук съм, не съм се учил от никой. Правя го от години и съм улучел тази отлична рецептата на принципа проба-грешка, признава Владо- Този сладолед обаче е истиски, няма химия, няма консерванти, всимко е еко. Уникален е, допълва казанлъшкият майстор на слоделедите и подканва екипа ни да опита. Ние скромно отказваме, въпреки, че опакшката не се противи, че можем да изпеварим всички, които чакат.
Не ме снимайте мен, а сладоледа снимайте – той е важен… Снимайте как се прави ръчно и как изглежда само, допълва Владо. И признава, че докато налучка тази уникална рецепта е хвърлин поле една дузина баки сладолед и още толкова пълни кофи със смеска. Да знаете колко матеирал е отишал на вятъра, докато аз не го харесам първо…
Друг един Владимир, но Петров от Джурово, община Правец, пък показва на изложенето какви чедеса може да прави от дърво.
Дърворезбар е от години, учил се е от баща си. Сега специално за Панаира в Асеновград е приготвил повече домакински изделия, само и само да се купуват повече, та да покрие радходите по пътуването и престоя в Асеновград, признава той.
Асеновградчаните Яшар и Митко пък от години се занимават с производство на захарни изделия. На панаира са дошли със своите специални поцинкловани тави с присобления за производство и навиване на захарен памук на пръчка. Няма засега много алъш-вериш, но има време, признават двамата, чийто сергии са на петдесетина метра една от друга. Наследили са този занаят от най-близките си. Яшар се научил от вуйчо си, а Митко – от баща му и майка му, които навремето обикаляли всички панаири и пазари със своя приказен захарен памук, който бил известен в цялата околия и извън нея.
„Сега учим и децата, дано хванат нещо от този занаят. В него се иска обаче не се само умение, но и усет към горещия въздух, кога точно ще се разтопи захарта и кога ще бухне най-добре върху пръчката“, обясняват своя майсторлък двамата симпатяги.