Д-р Христо Грудев: Честит празник! Благодаря ви, че духът на Асеновград е жив!

Слово на кмета на Асеновград доктор Христо Грудев по повод Празника на града.

Уважаеми съграждани, скъпи гости,

С особено вълнение стоя днес пред Вас, защото Ви виждам, защото сме заедно. Измина една тежка и много трудна година, в която всеки един от нас беше изправен пред жестоките изпитания на времето. Година, в която страшната болест ни отне близки и приятели. Отне ни безгрижните срещи и човешките усмивки. Скрихме се зад маските, за да предпазим другите. Не виждахме близките, за да покажем, че ги обичаме. Трябваше да се ограничим в срещите, за да оцелеят хората. Забравихме смеха, прегръдките, сърдечните поздрави. Решихме търпеливо да изчакаме и да преглътнем ужаса от загубите. Тревожното мълчание сякаш стана наше обичайно състояние. Приехме случващото се като изпитание. Болестта беше нашият житейски урок, даден ни от съдбата, за да се вгледаме  в себе си, да забавим забързаните дни и да оценим момента на чудото живот. Може би, имахме нужда точно от това – да осмислим ценностите си, да пренаредим приоритетите си и да се вгледаме в семействата си.

Бяхме загубили смисъла да благодарим, да показваме уважение и да общуваме. Бяхме приели срещите, разговорите, близките си като даденост, която изначално притежаваме. Но изпитанието, което дойде, ни припомни, че трябва да ценим лекарите, да уважаваме учителите, да обичаме хората. В най-хубавия подарък се превърнаха прегръдката с приятел и подадената ръка от любим човек. Сякаш болестта ни накара да се вгледаме в минутата, в детайлите и в истинските стойности. Забелязахме душата и загърбихме материалното. Всеки от нас се опитваше да спаси и да запази близките си, да възпита децата си и да съхрани ценностите. Преглътнахме материалните загуби, ръкопляскахме на лекарите и подкрепяхме учителите. Молихме се на Бога и пожелавахме „здраве“, но от сърце, защото осъзнахме стойността му едва когато го загубихме.

Днес сме различни – малко по-смирени, но и по-мъдри. И най-важното е, че сме заедно, че сме тук. А има ли нещо по-хубаво от споделеното щастие, от усмивката на ближния, от топлата длан на приятеля?  Днес е нашият ден, празникът на нашия град. Всички ние бяхме заедно и в бедата, но и сега, в радостта на празника, вярващи в доброто и търсещи щастието, даващи любов и чакащи топлина. И сякаш възкръсваме за новото начало. Вярваме, че страхът отмина, че светлината победи, за да погледнем отново с надежда към спокойното утре.

Асеновград е богоизбрано място – и с хората, и с природата. Всички ние сме обединени от идеята за святото минало на нашите предци, от гордостта на красивата Асенова крепост, от неповторимия хлад на чудния вечерник. Знаем, че живеем в райското кътче на земята, която е наследила силата на древните българи и мъдростта на историята. Учим се, променяме се, пътуваме по света, но винаги се завръщаме към това свещено място, което кара хилядите ни сърца да бият в едно. Градът ни е пример за етническа и религиозна толерантност, за единност и споделеност, защото знаем, че нещото, което е по-силно от всяко разделение, е човечността. Последната една година ни показа, че само обединени можем да победим. Доказа ни, че силата ни е в заедността и общата кауза. И победихме. Защото мъдростта не допуска разединението, а осъзнато ни показва, че пътят напред е възможен само когато е общ.

Щастлив съм, че сме заедно, че нашите единни стъпки ще бъдат следите, по които ще вървят и нашите деца, защото няма по-голямо щастие от това, да покажем на бъдещето, че пътят нагоре, към Асеновата крепост, е пътят към историята и споделеността. Идното поколение трябва да види и добрия пример, достойния избор. А това сме всички ние, които сме тук, от които зависи да запазим духа на Асеновград – онзи дух, който ни кара да тръгваме от подножието на реката към върха. Всеки ден, неуморно, заедно да го изкачваме, да стъпваме на историческите камъни и да гледаме отгоре сиянието на Божествения град. Почувствали гордостта и окрилени от гледката, отново се завръщаме към обичайното долу, но знаем, че утре отново ще тръгнем нагоре по пътя към историята. И градът ни е жив, защото има стъпки, защото има връх, към който се стремим – заедно, за да бъде изкачването леко. Благодаря ви, че духът на Асеновград е жив, че стъпките не стихват!
Да бъдем! Честит празник, Асеновград!

Междувременно кметът на Асеновград доктор Христо Грудев удостои новите избраници със званието „Почетен гражданин“. Това са управителят на асеновградската болница доктор Иван Червенков и общественикът и културен деец Йордан Кожухаров. Почетните граждани получиха подаръци и поздравления и от Общински съвет – Асеновград, връчени от заместник-председателя доктор Емил Караиванов.

„Уважаеми доктор Червенков и господин Кожухаров, удостояването със званието „Почетен гражданин“ е едно признание към Вас от нас. А и от всички жители на нашата община. С доктор Иван Червенков се познаваме от деца. След това започнахме като млади лекари в болницата и впоследствие всеки пое своя път. Доктор Червенков, това е признание към Вашата специалност и професионализъм, към организационното Ви умение да ръководите колегите си. Най-безкористната, най-искрената благодарност е тази, към медика, когато е помогнал на човек. Господин Кожухаров, Вас Ви познавам, още откакто бях ученик, а Вие – заместник-директор в гимназията. С искрени чувства изразявам възхищението си към Вас. Искам да Ви пожелая със същия ентусиазъм и професионализъм да се отнасяте към Вашите ангажименти и занапред. Продължавайте да бъдете пример за всички нас. Вие сте доказателството, че независимо от времето, човек, когато има желание, може да отдаде своите сили и интелект в полза на обществото“, каза в обръщението си към новите почетни граждани кметът Грудев.

Празничният ден продължи с концерт на Петя Буюклиева. Тя спечели овациите на стотици асеновградчани и гости на града в Градския парк със спектакъл, продължил повече от час. Пред асеновградска публика Буюклиева изпя познати е нови парчета. На финала на спектакъла си певицата припомни на местните превърналата се в химн на града песен „Мой, Асеновград“. Кметът доктор Христо Грудев бе сред зрителите на концерта в Градския парк, след което поднесе красива аранжировка с цветя на Петя Буюклиева. Десетки фенове на певицата си направиха снимка с нея, а тя благодари за поканата лично на градоначалника. „Благодаря от сърце за прекрасните цветя! Сърцето ми остава в Асеновград! Хубав празник!“, обърна се певицата към доктор Грудев.

Събитията по повод празника на Асеновград продължиха с концерт на Вокална формация „Калина Малина“. Интересна програма очаква асеновградчани чак до 22:00 ч. днес. От 16:30 ч. в Градския парк любими анимационни герои ще забавляват най-малките. В 18:00 ч. отново на същото място ще започне концерт на Музейната музикална школа с ръководител Веси Пашалиева. От 19:30 ч. събитията се изместват на сцената пред НЧ „Родолюбие“ със спектакъл на Денс формация „Косара“. В 20:15 ч. пак там за Празника на Асеновград ще пее Нели Петкова. Финалът на тържествата ще бъде поставен от зрелищна заря.