АКТУАЛНОВОДЕЩИРЕГИОНИ

Община Асеновград с кампания за пестене на водата и опазване на естествените природни дадености

Община Асеновград продължава да представя идеи от книгите „52 стъпки за по-зелен град“ и „Отпадъци в ресурси“ за опазване на околната среда и пестене на естествените природни дадености. Общинската управа приканва асеновградчани да се включат със самоинициатива и заедно всеки един от нас у дома си да направи така, че да спестява най-ценното за всеки живот – водата.

Събирайте дъждовна вода. Тя е идеална за поливане на растения и за пълнене на градински езера. Дъждовната вода не е хлорирана и затова не уврежда почвените микроорганизми и чувствителните растения. Идеите за събирането й са разнообразни – бидон под улука, добре разположена кофа при дъжд или други варианти. Така, дори ще забележим, че сметката ни за вода намалява.

Направете мини езерце. Едно такова кътче на природата можем да си създадем сами у дома на балкона. То ще се превърне в освежаваща глътка или пък в баня за птиците. Напълваме плитък съд с вода и песъчлива почва. Добавяме местни водни растения и камъни, на които птиците да могат да кацнат. Ако имаме възможност, можем да добавим и малък фонтан. Мини езерцето трябва да стои в сенчест ъгъл на балкона. Наша грижа ще е да го почистваме от листа или да добавяме вода, когато се налага.

Ползвайте водата пестеливо. Тя е ценен и е ограничен ресурс, от който се нуждаем всеки ден. Можем да я ползваме разумно, като си взимате по-кратки душове. Когато си мием зъбите, докато ги търкаме с четката, не е нужно водата от чешмата да тече непрекъснато. Не на последно място – може да перем дрехите си и да мием съдовете на водоспестяващи програми в пералните и съответно – миялните машини. Важно е да не оставяме водата да тече без причина и да поправяме капещите кранчета и тоалетни казанчета колкото е възможно по-скоро.