Пожарът над Югово и Наречен още бушува, вертолет „Кугар“ отново в битка с огъня

Пожарът над Югово, Наречен и Нареченски продължава все още да бушува и огнената стихия не е овладяна напълно, съобщава електронният онлайн всекидневник Асеновград ДНЕС.
Вертолет „Кугар“ от 24-а авиационна база-Крумово излетя днес, за да се включи отново в гасенето на пожара в района на село Югово, съобщиха от военното министерство.
Военновъздушните сили помагат за овладяването на пламъците по искане на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и след разрешение от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Екипажът на вертолета извършва обливане с вода от въздуха на засегнатия от пожара район.

Вече пети ден и 46 военнослужещи от 4-и артилерийски полк – Асеновград оказват помощ на терен в борбата с пожара над село Югово.

Засега няма опасност за Нареченски бани и Наречен, огънят е далече от двете населени места, съобщи пред Радио Пловдив кметът на Нареченски бани Димитър Бакалски. Той участва на място в гасенето на пожара с група от военни, пожарникари и доброволци.

Те се борят с огнения фронт в местността „Орехово“, а тя е високо над населените места. Пламъците обхващат черен и бял бор, както и букови насаждения. Според Бакалски, смесените гори забавят до известна степен разпространението на пожара.

„Задимено е, запушено е, това, може би, създава някаква паника в хората. Но на тоя етап нямат основание да се притесняват“, категоричен е кметът на Нареченски бани.

Той разказа, че димът от пожара се носи в различни посоки от вятъра и снощи се е усещал в Хвойна, Павелско, дори в Чепеларе. „Евакуация на хора не се налага“, подчерта Димитър Бакалски.

Гасенето на пожара над Югово и Нареченски бани продължава и следобед Досега огънят е обхванал над 1000 дка площ. Фронтът е голям, а теренът труднодостъпен, съобщава сайтът ДС НЮЗ

Вчера са направени просеки на югозападния фронт на пожара, като целта е да се предотврати разпространението към Чепеларе и откъм Югово.

За днес допълнителна помощ ще окажат 20 доброволци и 20 служители на Министерство на отбраната (МО), които ще бъдат разположени на северния фронт, съобщиха от ГДПБЗН.

Пети ден военнослужещите от 4-и артилерийски полк – Асеновград оказват помощ в гасенето на пожара над село Югово, община Лъки, уточниха от Министерството на отбраната.
46-те военнослужещи, които са на терен действат отново в две направления. Първата група е в района на връх Кълвачница на височина 1410 м за ограничаване и недопускане на огъня към с. Нареченски бани, а втората група участва в гасенето на пожара в района на връх „Божево име”. Ръководител на групата е подполковник Недялко Киров – командир на реактивен дивизион.Вчера пламна гората в местността Тодорови кошари, която е на 2 км от Наречен, съобщиха очевидци в мрежата. Пушекът от пожара се виждат от Манастир, Асеновград и околните села, а над Нареченски бани и Югово пелената от дим сериозна. 

Ето какво написа във Фейсбук Руми Георгиева:

SOSТърсим доброволци.Горят Тодорови кошари. 2 км от Наречен.До Кълвачовица всичко е в пламъци.Зареница и Люти дол са в дим.Силен вятър, отново обърна посоката.Моля всеки, който може и иска, да помогне.Копаят се просеки.Сборен пункт- х-л Зареница, Наречен, 7.30 ч.сутринта, екипировка и туристически обувки. Другото- на място.

Има остра нужда от доброволци, призивът е, който може да се включи в гасенето на пожара.

Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев също посети Нареченски бани, където се срещна и разговаря с кмета на селото Димитър Бакалски. Повод за посещението бе разрастващия се пожар над село Югово.

Д-р Грудев се запозна с обстановката подробно и заяви категорично, че общината ще продължи да съдейства с каквото е по възможностите й за по-бързото справяне с проблема.

Снимки: Министерство на отбраната и кап. Димо Вичев, 24-та Авиобаза Крумово