АКТУАЛНОВОДЕЩИСПОРТ

10-годишна тенисистка от Пловдив прави фурор в Нидерландия, печели шампионска титла без загубен сет

10-годишната пловдивската тенисистка Рая Карабова от ТК „Локомотив 1924″ (Пловдив) спечели силния тенис турнир от веригата „Ten Pro“ в Харлинген, Нидерландия за момичетата. Триумфът й е още по-значим, защото на малкия талант от Пловдив спечели убедително първото място с четири поредни победи без нито един загубен сет.
В първия кръг Рая отстрани Лиана Мартел от Германия с 2:0 (6:3, 7:6) сета, във втория кръг се справи с англичанката Шридасрее Алавала след 6:1, 6:1. На полуфиналите, във възловата битка за място на финала, малката пловдивчанка победи друга англичанка – Шмера Рамкумар след 6:0, 6:1.
На финала Рая Карабова отнесе с 6:3, 6:2 германката Клара Елснер и засружено грабна шампионската титла.
Личен треньор на Рая е бившият тенисист на ТК „Локомотив“ (Пловдив) Николай Драганов.

Талантливата българка участва и в турнира при по-големите момичета – до 11-годишна възраст. Там записа три победи и едно поражение. Тя спечели пето място в състезанието до 11 години, печелейки мача за 5-та позиция срещу белгийката Леен Ван Де Беек с 6:1, 6:1.

„Доволен съм от представянето на Рая, това беше едва втори международен турнир за нея. Преди това тя участваше и на турнир от академията на Надал, който също беше много силен. Участва и на Мастърса на най-добрите в България и игра с по-големи от нея, там завърши на второ място. В България ще участваме на турнири за момичета до 12 години, за да имаме по-голяма конкуренция. Нашето намерение е в България да участваме и на първия международен турнир до 12 години“, обясни треньорът на Рая – Николай Драганов. Той допълни, че няма време за почивка и двамата започват усилена подготовка за следваща серия от турнири.