АКТУАЛНОБЪЛГАРИЯВОДЕЩИРЕГИОНИ

Шумен карнавал и кукери ще огласят Асеновград на Сирни Заговезни

Шумен и много атрактивен карнавал и десетки кукери ще огласят Асеновград на Сирни Заговезни. Улиците на Асеновград отново ще се изпълнят с веселие и настроение на 17.03.24 година ( тази неделя), когато ще се проведе очакваното с голям интерес карнавално шествие, което ще бъде съпроводено с традиционни народностни обичаи.
Началото е обявено за 10:00 часа – от местността „Метоха“. Всеки, който желае да стане част от карнавала, влизайки в ролята на свой любим герой или кукер, може да се свърже с организаторите на тел.: 0877 331 665.
Карнавалното шествие е възродено в Асеновград през 2015 година от Сдружение „Клуб за танцово изкуство – Везеница“, който възстановява и обогатява обичая. Тази година карнавалът ще се реализира за седми пореден път.

В началото инициативата е започнала с едва около 30 души участници. Понастоящем се радва на огромен интерес, като със свои роли в шествието се включват повече от 100 жени, мъже и деца.
Карнавалът се провежда на Сирни Заговезни – символизира началото на великденския пост и прогонването на злите сили от града. В инициативата участват хора от различни възрасти, въплъщавайки се в най-разнообразни образи: кукери; маскирани; с обърнати кожуси и звънци; булка и младоженец; мечка и мечкадар; полицай и др.
Шествието преминава през улиците на Асеновград. А хората отварят своите врати и посрещат очакваните гости, за да потанцуват и поскачат в дома им, да се „изгонят“ злото и зимата и да дойде пролетта.

Маршрутът на шествието е с начало местността „Метоха“ и ще премине през ул. „Родопска“, ул. „Св. св. Кирил и Методий“, ул. „Станимака“, ул. „Георги Данчов“, ул. „Булаир“, „Железния мост“, парка до ОУ „Христо Ботев”, ул. „Асенова Крепост“. ул. „Бенковски“, ул. „Акация“, ул. „Места“, ул. „Сан Стефано“, ул. „Асенова крепост“ и ще завърши на пл. „Акад. Николай Хайтов”, преминавайки по ул. „3-ти март“.