ВОДЕЩИОБЩЕСТВОПРЕСЦЕНТЪР

Ученици от Основно училище „Елин Пелин“ с второ място в конкурс за най-добра драматизация

Ученици от Основно училище „Елин Пелин“ спечелиха престижното второ място в областния конкурс за най-добра драматизация на книга или част от книга, организиран от община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ и Регионалния инспекторат по образование – Пловдив. Съвместната инициатива бе по повод Световния ден на книгата и авторското право, а в надпреварата се включиха над 50 училища от Пловдивска област, което говори за силната конкуренция и значимостта и авторитета на приза.

Наградата на ОУ „Елин Пелин“ е за драматизацията на популярната театрална постановка „Хъшове“  по Иван Вазов, представена от седмокласниците от школото. Всеки един от малките и много талантливи актьори бяха отличени с грамота и книга, а Райко Георгиев спечели индивидуална награда за ролята си на Странджата.

Както е известно премиерата „Хъшове“ на учениците от основно училище „Елин Пелин” бе направена на връх националния ни празник – 3 март и премина при голям успех по време на организирания от тях Урок по родолюбие, преди месец.

Емблематични моменти от тежкия живот на хъшовете във Влашко – будните български емигранти, разпалващи борбата за освобождението на България от османска власт, тогава оживяха на сцена в залата на кметството на район „Западен“. В завладяващата игра на малките пловдивски актьори в пиесата зрителите отново видяха образите на известни герои, изградени върху действителни личности – прототипи на Странджата, Бръчков, Македонски и Владиков от Вазовата повест „Немили-недраги“.

„Много се радваме за тази награда, тя е плод на усилията както на нашите малки актьори, така и на нашите преподаватели. В забързаното ни ежедневие, като че ли патриотичното чувство на българина понякога позадрямва малко, а съхраняването на традициите и възраждането на националното самосъзнание са сред приоритетите в работата на преподавателите в нашето училище – коментира Татяна Вангелова, директор на ОУ „Елин Пелин”.

Вашият коментар