Уникална домашна бира „Гайда“ стана хит на Панаира на занаятите в Асеновград


Уникална домашна бира с любопитното наименование „Гайда“ се превръща в истински хит на Панаира на занаятите в Асеновград, тази година. Тя се произвежда в импровизираната подвижна пивоварна на Вълко, който е майстор занаятчия в произваството на популярната пенлива течност. На щанда му в градския парк непрекъснато има хора, жадни да опитат домашното.
„Това пиво се произвежда с т.нар. долна ферминтация – по технологията „Лагер“, обяснява Вълко и подканва екипът на Асеновград ДНЕС да опита от неговата бира.
Цената на шише е между 2 и 3 лева в зависимост от количеството и литража. Наливната е по-евните и повече се предпочита в топлото време, установи реопортерският ни екип.
Галина и Ина пък държат съседни щандове, защото са добри приятелки. Представителки са на Регионална занаятчийска камара – Пловдив. И двете произвеждат собственоръчно оригинални майсторски изделия.
Галина е майстор по ръчна изработка на бижута, а Ина – по плетивата. Имат много оригинални творби, затова щандовете им винаги представлявят интерес за минувачите.
Паркът прелива от хора, много от тях се спират при двете емблематични дами, облечени в оригининални народни носии.

До тях е щандът на Бони Иванова, която пък е майсор по ръчно плетиво – облекла, чанти, бижута, аксесоари и много красиви кукли.
Продължаваме по тематичните щандове, където особено атрактивен се оказва този на Професионалната гимназия „Св. Патриарх Евтимий“. На все има опашка от чакащи, които искат да им бъде направена специална прическа за празника. Най-много желаещи сякаш има сред децата, за които и забавленията, освен прическите са премного.

В парка хлапетата се снимат и с атрактивни пъстроцветни и много дружелюбни папагали. Щандовете и сергиите за различни лакомства или цветни балони и играчки са в изобилие, което им доставя много радост, но пък неусетно „бърка“ и отънява джоба на бабите и дядовците им. А на продавачите от специално направения шанд „Шекерджийница“ се налага често да зареждат с лакомства, захарни петлета и сладкиши.
Щандът на Ели и Пламен от Пловдив пък е препълнен с уникални изделия и сувенири. Двамата са производители на оригинални фолклорни аксесоари , сувенири, подаръци, както и на народни инструменти.
На съседната сергия е Цанка Стоянова, която е голям майстор по ръчно рисувани и пирографирани картини, пана, магнити и други сувенири, пресъздаващи бита и красотата на България. Интересът към нейните творения също е голям.
„Много съм впечатлена от майсторите грънчари, дърворезбари, производоителите на старовремски саби и ножове, както и ръчно изработените сувенири и аксесоари. Истински майсторлък е това. А чановете, които са произведени от Балкана са истински шедьоври на българщината, каза пред репортер на Асеновград ДНЕС студентката от ПУ Николина, която бе дошла със своите приятели и състуденти да разгледат „занаятчийския“ панаир и да си купят нещо интересно за спомен.
„Имам честта и удоволствието да посрещна тук, в Асеновград изавени творци и занаятчии от цяла България. Надявам се, всички да усетят атмосферата на прекрасен празник. Асеновград винаги е бил и ще бъде пазител на традициите, каза заместник-кметът по хуманитарните дейности в Асеновград Петър Петров, който лично откри събитието. Той допълин, че Общината високо цени и ще продължим да подпомага такива инициативи, съхраняващи българските традиции.
„Истинско богатство е, че всичките тези творци, които са тук, сред нас, притежават дарбата на своите умения – да творят красиви изделия. И похвална е готовността им да ги споделят с всички нас, а и да предадат своите знания на бъдещите поколения. Поздравявам занаятчиите, включили се в панаира.
Пожелавам им здраве и много творчески успехи. А на всички Вас приятни и незабравими преживявания в днешния празничен ден“, допълни инж. Петър Петров, който още след откриването на събиитето бе почерпен с вкусна пита от представители на Занаятчийска камара – Пловдив.