Завършват ремонта на централния площад „Акад. Николай Хайтов“ в Асеновград

Завършена е цялата конструкция на централния площад „Академик Николай Хайтов“ в Асеновград. В момента се полагат финалните настилки. Изпълнена е топлоизолацията и хидроизолацията на второ и трето площадно ниво. Изградена е и сцената. Tова съобщи пред медии заместник-кметът по строителството в Асеновград инженер Стоян Димитров. Той допълни, че след като изпълнителят приключи работата по II и III ниво ще се затвори за преминаване площадното пространство. „Разговаряли сме с изпълнителя това да се случи след приключване на мартенските празници – 1-3 март. За целта площадното пространство ще бъде освободено, за да може да започне изпълнението на ремонтните дейности и там. Надяваме се в края на това лято да приключим и финализираме обекта“, допълни Димитров. Той уточни, че към момента изпълнителят се движи по графика, който е предварително заявен в договора, а ежеседмично се провеждат срещи между строителя, надзора и общината.

Конструкцията е изградена от стоманобетонови плочи, които са с дебелина 6 сантиметра. Същите са аранжирани с естествен камък – термолющен гранит. Заместник-кметът припомни, че площадното пространство е решено във формата на слънце. Идеята да се направи сцена, която да е във формата на дъга, е била предварително предоставена за обществено обсъждане и одобрена от обществеността на Асеновград. На горното площадно пространство ще има алеи. Иновативното е, че на двете нива е предвидено да се монтират т. нар. „тактилни ивици“, които да извеждат незрящи и хора със затруднение в зрителния апарат до близките институции. Планирано е да се изградят асансьор и електрически рампи за достъп на трудно подвижни лица. Предвидено е поставяне на пейки и озеленяване – градински и високи дървесни видове, които да осигурят сенчести места.

Заместник-кметът инженер Димитров обяви, че е направен и проект от община Асеновград за цялостна рехабилитация за подсилване на колоната и стълбището, което е до сградата на централната поща. Предвижда се ново осветление в тунела до пощата. Проектът ще бъде заложен в инвестиционната програма, която предстои да бъде гласувана.