АКЦЕНТИРЕГИОНИСПОРТ

Шампиони по таекуон-до и кану-каяк са най-добрите спортисти на Асеновград за 2021 година, вижте кои са 10-те призьори в анкетата

Държавни шампиони и национали по таекуон-до и кану-каяк са най-добрите спортисти на Асеновград за 2021 година. Това стана ясно, след обявяването на резултатите от класирането в онлайн гласуването за „Спортист на годината“ в община Асеновград за изминалата година.
Таекуондистката Катерина Иванова Бейчева стана №1 в класацията с 66 точки, само с една точка повече от двойката кануисти  Тодор Чилингиров и Кирил Гочев, събрали  65 точки. Трети в класацията е Венцислав Кацаров – свободна борба с 44 точки.
Какво постигнаха призьорите през изминалата година. Катерина Иванова Бейчева стана национален шампионка в индивидуално „спаринг” жени в категория до 72 кг., както и в  индивидуален силов тест за жени на държавното първенство по спаринг и силов тест в Благоевград. Тя извоюва и 1-во място индивидуално „спаринг” жени до +77 кг и  1-во място индивидуално „форма” жени до 2 дан; 2-ро място индивидуален силов тест жени. Катя спечели и купата за най-техничен състезател при жените на международния турнир по таекуон-до „България-Оупън” в Пловдив, както и 3-то място индивидуално силов тест жени и 3-то място отборно силов тест жени на европейското първенство по таекуон-до в остров Крит в Гърция. Нейн личен треньор е Георги Шишков
Тодор Чилингиров и Кирил Гочев пък станаха републикански шампиони на двойка кану-каяк- РС2– на 1000 метра, както за мъже, така и за юноши старша възраст. Те представиха България на Европейското първенство за юноши и девойки в Познан, Полша и на Олимпик Хоупс в Рачице, Чехия, където  заеха 6-то място на С200 м и С4 500 метра. Техен личен треньор е Камен Куцев.
Борецът в свободния стил Венцислав Николов Кацаров спечели бронзов медал в кат. 125 кг. на държавния лично-отборен шампионат за мъже в Ловеч и също стигна до националния отбор. Личен треньор му е Димитър Кумчев
Заради усложнената епидемична обстановка, на официалното награждаване присъстваха единствено победителите и представители на медиите. Външни лица не се допускаха, с цел спазване на противоепидемичните мерки и осигуряване на достатъчно разстояние между участниците в събитието. То се състоя в двора на Старинно училище „Свети Георги“ в Асеновград. Общият брой гласували представители от спортните клубове беше 18. Отделно бе връчена и наградата в категорията „Спортист на годината – изборът на асеновградчани“, за която бе инициирано провеждането на онлайн вот, чрез анкета.

В края на церемонията кметът на Асеновград доктор Христо Грудев поздрави всички, получили награда, както и техните треньори и семейства, които всеотдайно ги подкрепят в начинанията им. „Асеновград е с многогодишни традиции в областта на спорта. Имали сме олимпийски шампиони, имали сме световни, европейски, балкански, републикански шампиони, това е традиция за нашия град, и още по-хубаво е това, че вие продължавате тази традиция. Благодарение на усилията на вашите треньори, на вашите родители и на вас самите. Община Асеновград винаги ви подкрепя и ще ви подкрепя и за напред със всички възможни законови средства, финансов ресурс, тренировъчна база. Искам да ви пожелая най-вече здраве, спортни успехи и спортно дълголетие от тук нататък. Вие сте още в зората на спорта на вашите дисциплини, но искам да повярвам, че това нещо ще продължи през целия ви живот. Разбира се не е задължително през целия си живот да гоните високо спортно майсторство, даже да се занимавате само със спорт, това е добре за всички вас и вашите семейства. Честито на всички състезатели, честито на треньорите, честито на спортните деятели, честито и на колегите от общината, здраве и късмет за всички“.

Освен кметът доктор Христо Грудев, награди на класираните в челната десятка спортисти връчваше и заместник-кметът по хуманитарните дейности инженер Петър Петров и председателя на Общински съвет Драгомир Георгиев. Те пожелаха на всички състезатели здраве, постигане на още по-високи върхове и да побеждават с достойнство в името Асеновград.

„10-те най-добри спортисти на община Асеновград за 2021 г.“:
1. Катерина Бейчева – таекуон-до: 66 точки.
2. Тодор Чилингиров и Кирил Гочев – кану: 65 точки.
3. Венцислав Кацаров – свободна борба: 44 точки.
4. Васил Чилингиров и Георги Милев – кану-каяк: 42 точки.
5. Иван Чепаринов – шахмат: 30 точки.
6. Иван Гюлев – спортна стрелба: 29 точки.
7. Георги Йочев – вдигане на тежести: 28 точки.
8. Елена Христева – ски бягане: 26 точки.
9. Габриела Велева – ски бягане: 24 точки.
10. Марияна Чилингирова – кану-каяк и Никола-Бояджиев – таекуон-до: 22 точки.
„Футболист на годината“ – Тодор Тодоров – капитан на представителния отбор на ФК „Асеновец – 2005“.
„Треньор на община Асеновград за 2021 г.“ – Георги Шишков: треньор таекуон-до – 41 точки.
„Отбор на община Асеновград за 2021 г.“ – Волейболен клуб „Тополово“: отбор до 12 г. с треньор Димитър Илиев – 75 точки.
„Най-проспериращ млад състезател на община Асеновград за 2021 г.“ – Татяна Каварджиева: едноместен каяк с треньор Иван Чорлов – 70 точки.
„Спортно събитие в община Асеновград за 2021 г.“ – Държавно първенство за юноши/млади ездачи, деца и пони ездачи – 74 точки.
„Спортист на годината – изборът на асеновградчани“ – Ферхат Рашидов: тенис – спечелил вота 27,7 % от общо гласували 7502 души.