Кметът на Асеновград д-р Грудев за 24 май: Пазете чистотата на словото, изричайте с него само истината

 

Празничната програма на Асеновград по повод 24-ти Май започна с издигане знамето на България под звуците на националния ни химн. С това, официалната част от празника в Асеновград приключи и започна програма, изпълнена с детски изяви.
Ето и поздравителния адрес от доктор Христо Грудев към всички, честващи професионалния си празник.
До учители, ученици и студенти, ръководители на учебни заведения, просветители и културни деятели, читалищни дейци и творци, учени и архивисти, библиотекари и журналисти, хора на изкуството, словото и перото в община Асеновград:
24-ти май е ден за национално самочувствие. Ден на светли детски спомени. Ден на истински и неподправени вълнения. Ден на преклонение. Ден на спомен за отминало величие и надежда за светло бъдеще, за един по-добър свят и за по-добри бъднини за нашия народ! 24-ти май е денят, в който общността ни е озарена от трептящия ореол на духовното дело на светите братя Кирил и Методий. Ден, през който вървим в една посока, след величествения и могъщ химн на Словото.

Днес, в Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, позволете ми да засвидетелствам признателност и уважение към всички Вас – просветители, творци, пазители на духовността. На този светъл ден пожелавам на всички дейци на културата, науката и образованието здраве, амбиция и творческа енергия!

Уважаеми учители, във всички времена, както и сега, Вашата мисия да изграждате личности Ви поставя на особено високо и отговорно място. Скъпи ученици, Вие сте чували от малки думите: „Книгата е прозорец към света.“ Следвайте тази мисъл и Ви уверявам, че ще постигнете целите и мечтите си. Уважаеми учени, културни дейци, изследователи, колеги, асеновградчани, нека бъдем горди, че сме българи и нека носим с достойнство заветите на първоучителите Кирил и Методий.

Честит 24-ти май!

По време на тържеството Д-р Грудев изнесе и прочуствено тържествено слово към асеновградчани, което публикуваме без редакторска намеса:
Иска ми се наред с полагащата се тържественост на днешния празник, да върна за малко всекиго от Вас назад в годините и заедно да си припомним вълнението, което всяка година изпитваме в навечерието на 24 май – трогателните тактове на ученическата духова музика, звучащия отвсякъде химн „Върви, народе възродени“, венците около ликовете на светите братя Кирил и Методий, първолаците, понесли в ръце буквите от нашата азбука…

Вярвам, че тези спомени остават дълбоко в душите ни и правят от нас българи, правят ни народ, който в този ден от календара се чувства като единно цяло – едновременно различна, но и неделима част от европейската цивилизация, към която принадлежим не от броени години, а от векове. Това е видно от ръкописи, създадени преди повече от хиляда години и съхраняващи безценни епизоди от историята на Европа, когато папа Адриян II посреща Кирил и Методий и тържествено освещава богослужебните книги и българската азбука – глаголицата. Това се случва през 867 г. в базиликата „Санта Мария Маджоре“ в Рим. По нареждане на папата във всички базилики в Рим се провеждат тържествени богослужения на български език.

Знаем, че през 886 г. Кирило-Методиевите ученици донасят новата писменост в България, на нея се пише в първите български книжовни центрове Плиска, Преслав и Охрид. Кирилицата е създадена по-късно у нас по време на Златния век. Тя обединява в нова графична система 24 знака от гръцкото писмо и 12 допълнителни букви за типични в българския език звукове (част от тези букви са заети от глаголицата). С тези допълнителни знаци кирилицата далеч превъзхожда по своята функционалност латинската азбука, която също произхожда от гръцката.

Историята изобилства от факти, трябва само да умеем да ги четем – така, както четем с помощта на буквите. Това не само ще подкрепи достойнството ни на народ, дарил на света един културен феномен, но и ще ни даде и повече аргументи в защита на националните ни идеали. Защото стара истина е, че без знания за миналото няма път напред, към бъдещето. И към това бъдеще ние вървим с гордостта, че България е родината на писменост, която днес ползват милиони хора по света.

Затова 24-ти май е:

Ден за национално самочувствие. Ден на светли детски спомени.

Ден на истински и неподправени вълнения. Ден на преклонение.

Ден на спомен за отминало величие и надежда за светло бъдеще, за един по-добър свят и за по-добри бъднини за нашия народ!

24 май не е само най-светлият български празник, а и най-необикновеният български ден, едничкият, в който общността ни е озарена от трептящия ореол на духовно дело на светите братя Кирил и Методий, ден, през който вървим в една посока, след величествения и могъщ химн на Словото.

24 май е празник, който не само потвърждава националната ни идентичност, но и отбелязва нашата европейска значимост. Той ни напомня, че бъдещето ни е в знанието и паметта.

В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, позволете ми да засвидетелствам признателност и уважение към всички Вас – просветители, творци, пазители на духовността. На този светъл ден пожелавам на всички дейци на културата, науката и образованието здраве, амбиция и творческа енергия!

Нека да поздравим и нашите сънародници по света. Българското слово, писменост и култура ще пребъдат, ако можем да ги развиваме и популяризираме в модерното общество.

Уважаеми учители,

Във всички времена, както и сега, Вашата мисия да изграждате личности Ви поставя на особено високо и отговорно място. Трудът и усилията Ви за възпитание и обучение на поколенията след нас са оценени още от онези далечни времена, когато учениците на Кирил и Методий стават нашите първи учители. Неслучайно за учителя се казва, че „на неговото място не може да седне ни цар, ни кесар, ни василевс“ – това подчертава незаменимата Ви роля днес и винаги, докато има цивилизационен процес.

Скъпи ученици,

Вие сте чували от малки думите: „Книгата е прозорец към света.“ Учете с радост, говорете и пишете на родния български език с любов. Отваряйте все по-широко пред себе си прозореца на знанието и отправяйте поглед далеч напред като строители на бъдещето. Пазете чистотата на нашето Слово и изричайте с него истината. Защитавайте нашите национални приоритети с чест и достойнство, защото сте наследници на древна култура.

Уважаеми учени, културни дейци, изследователи, колеги, асеновградчани,

Нека бъдем горди, че сме българи и нека носим с достойнство заветите на първоучителите. Да бъдем творчески озарени и професионално удовлетворени в стремежа към наука и образование. Да обединяваме усилията си във всичко, което правим, да постигаме съгласие, за да живеят добре хората днес и утре и да пазим с чест паметта на духовните ни водачи.

Честит 24 май!