АКТУАЛНОПРОЕКТИ

Български и македонски младежи се учиха да разпознават фалшивите новини

30 младежи и експерти от Македония и България се събраха в пловдивското село Устина на 7-дневен обучителен семинар на тема „Влиянието на фалшивите новини върху мнението на хората“. Проектът е по програмата Еразъм + и цели да развие дигиталните компетенции и медийната грамотност до ниво, при което участниците ще имат знанията, за да правят разлика между фалшивото и истинското в интернет пространството.
В 7- дневния семинар, участниците имаха възможност да се запознаят с начините за справяне с фалшивите новини, както и установяването на правни разпоредби и закони в останалите страни от европейското семейство. Те успяха да , се научат да правят сравнения, но също така събираха информация за начините и установените добри практики за намирането и редуцирането на фалшивите новини.


Български и македонски специалисти бяха лектори в обучението: Никола Попилиев- експерт по телекомуникации, Станислав Станев — Адвокат и експерт по Западните Балкани, Николай Близнаков — експерт за управление, общо ръководство, изследвания и проучвания в сферата на социологията, образованието, маркетинга, психологията и анализи и Албена Костадинова – експерт с дългогодишен опит в работата с ромското малцинство, етническата интеграция, член на областен съвет по етнически и демографски въпроси – Област Пловдив председател на СФ „Инди – Рома 97“.
Изключително полезните теоретични занимания успяха да създадат чувство за европейска принадлежност и мотивация за по-голямо участие на младите хора в демократичните процеси в Република България и Република Северна Македония.
В последния ден на семинарната програма, младежите се запознаха с богатата култура и история, както на град Пловдив, така и на целия регион. Те посетиха емблематични места, културни паметници и забележителности в така красивия пловдивски регион. Успяха да създадат прекрасни приятелства, да споделят ценности и емоции. Македонските гости успяха да опитат и да се насладят на най-популярните традиционни ястия от българската кухня.


Едноседмичната им среща завърши с голямо задоволство и вдъхновение да работят и общуват по темата и след нея. Те създадоха план и програма а бъдещи действия за подобряване функциониране на работата на организации, набирайки нови членове и доброволци.
Проектът е реализиран от СФ „Инди-Рома 97“ в партньорство македонската организация
„Зорница“.