АКТУАЛНОБЪЛГАРИЯВОДЕЩИ

Асеновград чества Еньовден с традиционния обичай „Калиница“

Община Асеновград, съвместно с Историческия музей и църковното настоятелство в града отново ще възродят обичая „Калиница“. Единственият по рода си ритуал, в който малки момичета обличат булчински рокли, се провежда всяка година на Еньовден – 24-ти юни. Подготовката за тържественото отбелязване на празника започва още от предния ден. А в обичая се включват стотици момиченца не само от Асеновград и региона, но и от цялата страна, дори и от чужбина. Предвид това, че тази година празникът се пада в съботен ден, се очаква още по-голям брой деца да вземат участие в красивия обичай.

В петък, на 23-ти юни, в Етнографската къща на Асеновград започва оставянето на т.нар. „нишани“. От 12:00 ч. до 19:00 ч. всяко момиче може да занесе своя гривна, гердан, фиба, ластик, пръстен или друг любим аксесоар. Малките вещи ще бъдат потопени в менчето с обредно налятата „мълчана“ вода. Поверието гласи, че нишаните, престояли там – под плодно дърво през нощта „на яснина” – докато ги е огрявала луната и звездите, ще донесат здраве и късмет на малките моми и ще сбъднат техните желания. Всяка една калиница ще бъде записана за ритуала с наричанията на следващия ден. Ще ѝ бъде направена и снимка, докато поставя нишана си в мълчаната вода под наровото дърво на Етнографската къща.

На следващия ден (24.06.23 г.), празнуването на Еньовден започва още рано сутринта. Момичетата трябва да се върнат отново в Етнографската къща на Асеновград, точно в 07:45 ч. – малко, след като слънцето се е изкъпало в реката, а после е поръсило и билките, за да ги направи най-лековити в този ден. Там Слънчовите невести ще получат нишаните си, които ще бъдат вадени от менчето с мълчаната вода едно по едно и всяка калиница ще чуе своето наричане. А именно – благопожелание за „леко венчило” и намиране на подходящ съпруг в бъдеще. Малките моми ще преминават през венец от еньовски билки, брани в този ден, за да бъдат здрави през цялата година. С това ще бъде поставено началото на обичая „Калиница” – с наричанията за добър късмет. Веднага след връщането на нишаните, от 09:00 ч. в храм „Св. Николай Чудотворец“ ще бъде отслужена Празнична литургия. Малко по-късно ще последва Литийно шествие на малките калиници, което ще завърши в Градския парк. Там всяка една от Еньовите булки ще получи грамота и подарък, от името на кмета на община Асеновград д-р Христо Грудев. Празничната програма ще продължи с участието на местни детски вокални групи.