АКТУАЛНОВОДЕЩИРЕГИОНИ

Започна възстановяването на Караалановото училище в Асеновград

Започна дългоочакваното възстановяване на Караалановото училище в Асеновград. Сградата е архитектурно-историческа недвижима културна ценност, с категория от местно значение. Това е първото класно училище в Асеновград. Построено е през 1881 г. от Георги Карааланов. Сградата е ползвана за училище между 1889 г. и 1906 г. Изготвеният и одобрен инвестиционен проект предвижда цялостен основен ремонт, като ще бъде запазен автентичният вид на постройката. Дейностите стартираха от вчера (16.08.23 г.) със събаряне на горния етаж, за да бъде изграден отново, тъй като беше силно компрометиран, в т.ч. – и покривната конструкция. Актуалното състояние на сградата беше аварийно.

Проектът е съгласуван с всички компетентни институции. Цялостната реставрация на Караалановото училище предвижда ремонт на фасадата, вътрешно укрепване на стълбището, възстановяване на стени и изграждане на еркерен балкон. Направено е заснемане, от което става ясно, че от хайета на II етаж се е излизало на два балкона. Те са били симетрично разположени – единият към улицата, а другият – към двора. Към момента и двата балкона липсват, като е предвидено да бъдат възстановени. Ще бъде запазено местоположението на дървената стълба, а дограмата, която беше останала без стъклопакет, ще бъде подновена. Проектът включва и възстановяване на дървените декоративни елементи от интериора. От фасадата ще бъде премахната и съответно – възстановена – повредената мазилка. Ще се боядиса и ще бъде оформен цокъл от камък.

Община Асеновград призовава преминаващите през участъка, в който се осъществява ремонтът, пешеходци и водачи на автомобили да бъдат внимателни, а при възможност да избират алтернативни маршрути.