АКТУАЛНОБЪЛГАРИЯВОДЕЩИРЕГИОНИ

ЦИК определи състава на Общинска избирателна комисия – Асеновград

Кметът на община Асеновград д-р Христо Грудев проведе консултации с представители на парламентарно представените партии и коалиции в 49-тото Народно събрание (НС) за определяне състава на Общинската избирателна комисия (ОИК), за произвеждането на изборите за общински съветници и кметове на 29.10.23 г. (неделя). В срещата участваха упълномощени лица от Коалиция „ГЕРБ – СДС“, Коалиция „ПП – ДБ“, ПП „Възраждане“, ПП „ДПС“, Коалиция „БСП за България“, ПП „ИТН“. Д-р Христо Грудев откри консултациите и разясни указанията.

Съгласно разпоредбите от Централната избирателна комисия (ЦИК), общият брой на членовете на ОИК се определя от броя на избирателните секции на територията на съответната община. Там, където ще има повече от 150, членовете на ОИК са 11. Квотите се определят отново съгласно решението на ЦИК. За община Асеновград те са разпределени по следния начин: ГЕРБ – СДС – 3-ма членове; ПП – ДБ – 3-ма членове; „Възраждане“ – 2-ма членове; ДПС – 1 член; БСП за България – 1 член; ИТН – 1 член.

По време на консултациите при кмета, всеки от представителите на партии и коалиции направи своите предложения за председател, зам.-председател, секретар и/или членове на ОИК. Последва гласуване, но не беше постигнато съгласие за избор на председател на комисията. Това наложи кметът на общината да изпрати до ЦИК протокола и документите от проведените консултации. Съгласно Решение №2300-МИ от 08.09.23 г. – https://www.cik.bg/bg/decisions/2300/2023-09-08 , за председател на ОИК е назначена Мария Пейчева. Зам.-председатели са Андрея Дунков, Георги Станчев, Мелят Алимолла и Петър Воденчев. Секретар ще бъде Ваня Костадинова. А членове – Нина Маркова, Лалка Арнаудова-Минцева, Милена Калинова, Петър Пейчинов, Константин Станчев. ОИК встъпи в правомощията си от 09.09.23 г.