АКТУАЛНОБЪЛГАРИЯВОДЕЩИРЕГИОНИ

Кметът на Асеновград и Общинският съвет положиха клетва, Иван Иванов е новият председател на местния парламент

Кметът на община Асеновград д-р Христо Грудев, Общинския съвет в града и кметовете по места в региона положиха официално клетва за вярност. Това стана на тържествена сесия, която се проведе в залата на Общински съвет, в сградата на Общинска администрация Асеновград, днес, съобщава електронният всекидневник на асеновградчани АСЕНОВГРАД ДНЕС.
Тържествената церемония започна с връчване удостоверенията на новоизбраните кметове от населените места в община Асеновград и на общинските съветници.
Председателят на Общинската избирателна комисия Мария Пейчева връчи удостоверението първо на д-р Грудев, който започва третия си мандат като кмет на общината.
От трибуната кметът благодари отново за подкрепата и доверието на жителите на Асеновград и общината, които са упражнили правото си на вот, както и на тези, които не са излезли да гласуват. Д-р Грудев благодари за съвместната работа на всички служители и им пожела успех и сили за новите предизвикателства, които предстоят.


„Слушахме какво ни казват хората, чувахме и тези, които не излязоха да гласуват. През следващите четири години ще работим за всички хора и всяко населено място“, заяви д-р Грудев.
Той благодари и на своите опоненти в кампанията. „Надявам се с всички опоненти да работим в полза на Асеновград и общината. Убеден съм в добрите намерения на всеки един от тях. Всички имат добри идеи и вярвам, че ще се обединим, за да вървим напред. Наш дълг е да намерим най-доброто от тях, това, което ще направи партията на гражданите най-големия победител. Затова Ви призовавам да вложим цялата си мъдрост и смирение, с които да намираме правилния път за нашата община. Радвам се, че виждам толкова млади хора сред новите общински съветници и кметове на населени места. Това ме изпълва с надежда за Асеновград. Пожелавам ползотворна работа. Бъдете пример за дебат, за културно общуване, дори сблъсък на мнения и не забравяйте, че зад Вас стои доверието на гражданите“, каза в приветствието си кметът.
„Предстои ни много работа от тук нататък, в интерес на нашите съграждани. Политическата обстановка както в страната, така и в света е доста нестабилна. Ето защо, всички ние, избраните от асеновградчани, трябва да изпълняваме отговорно своите задължения. Заедно продължаваме напред, изпълнявайки и прилагайки решенията на българските Народно събрание и правителство. Искам да пожелая здраве на Вас и Вашите близки и отговорност в работата, в името на хората, които са Ви избрали. Благодаря на жителите на общината за оценката върху моята работа и тази, на екипа ми. Искрено се надявам все по-упорито и още по-добре да се справим през новия мандат“, каза пред присъстващите кметът д-р Грудев.

Д-р Христо Грудев получи ключа на града от временно изпълняващия длъжността кмет инж. Стоян Димитров.
„Нека си пожелаем успешни следващи четири години. Разчитам на всички вас, както съм разчитал и досега. Дай Боже да са по-спокойни от гледна точка на външни предизвикателства, с които се сблъскахме в предходните четири. Най-важното е да успеем да направим много повече за Асеновград, както за самата община, така и за нейните жители“, каза кметът.
Последва официалният ритуал по встъпването на длъжност на градоначалника и на местния парламент за мандат 2023 год. – 2027 год.
Церемонията просължи с изричането на клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите от община Асеновград и да работя за тяхното благоденствие“.
Следващата стъпка бе изборът на председател на Общинския съвет.
Процедурата изискваше тайно гласуване, а претендентите за мястото бяха двама. Така, с общо 19 гласа „ЗА“ беше избран Иван Иванов от БДС „Радикали“, пред опонента си от ПП Димитър Янев, който беше подкрепен от 11 членове на Общинския съвет.
В урната комисията откри 3 недействителни бюлетини (2 празни бюлетини и 1 бр. бюлетина, в която са били отбелязани и двете имена).
Ритуалът завърши с водосвет, отслужен от Смоленския епископ Висарион, за здраве и благоденствие на новата местна власт и на Асеновград.
Сред официалните гости на полагането на клетвата беше зам.-областният управител на област Пловдив д-р инж. Атанас Ташков.