АКТУАЛНОБИЗНЕСРЕГИОНИ

Асеновградчанин с „Каберне Совиньон“ е големият победител в националния конкурс за най-добро домашно вино

Асеновградчанинът Васил Аргиров с вино Каберне Совиньон от сорта Мерло стана големият победител  в традиционния национален конкурс „Най-добро домашно вино“, организиран от община Асеновград.


Кметът на община Асеновград д-р Христо Грудев награди най-добрите винари, направили вино от реколта 2023 година. Награждаването се състоя в навечерието на празника Трифон Зарезан. Конкурсът „Най-добро домашно вино“, организиран от община Асеновград, се провежда за 32-ри път. Първото място и голямата награда тази година заслужено бе отредено за асеновградчанина Васил Аргиров.
Кметът на общината д-р Христо Грудев му връчи огромно буре и солидна парична награда – 400 лева. Победителят получи и куп подаръци от фирмите, които подкрепиха „Винария 2024 г.“.

На II място в конкурса се нареди Стамен Стоянов, с вино сорт Каберне фран. Той получи 350 лева. Наградата му бе връчена от зам.-кметът инж. Петър Петров. III място в класацията си заслужи Димитър Вълчев, с вино сорт Мавруд.
Наградата от 250 лв. му бе връчена от зам.-кметът д-р Теньо Манолов. В категория „Бели вина“ първенец е Харалампи Желев от Асеновград, с вино сорт Шардоне. Той получи 280 лв., като бе награден от председателя на Общинския съвет в града Иван Иванов.
В категория „Вино Розе“ победител е Николай Ангелов от с. Червен, с вино сорт Розе. Неговата награда също е в размер на 280 лв. и му бе връчена от секретаря на община Асеновград инж. Петър Иванов.
В категория „Изкуствено ароматизирани вина Пелини“ I-то място си заслужи Жана Стоянова от Перущица, с вино сорт Пелин.
Наградата си от 280 лв. майсторката получи от зам.-кметът Петров. Носителят на шампионската титла за най-добро домашно вино от винарите извън община Асеновград е Живко Аргиров от Първомай, с вино сорт Каберне Совиньон. Наградата от 300 лв. и буре му бе връчена от кмета на общината д-р Грудев.
II място и 250 лв. в същата категория си заслужи Костадин Колев от с. Марково, с вино сорт Сира.
А третата почетна позиция и награда от 200 лв. бе определена за Емануил Манев от Пловдив, с вино сорт Мерло по Каберне Совиньон.

От няколко години община Асеновград присъжда и една специална награда – „Никола Македонски“ – за най-добър домашен мавруд. Припомняме, че той беше винарят, който дълги години печелеше този конкурс.
Кметът д-р Христо Грудев връчи наградата на победителя Иван Иванов, жител на с. Крумово. По традиция, „Ротари клуб – Асеновград“ дарява с буре „Най-младия финалист“ в конкурса.
Тази година това е Румен Пергелов от Перущица, представил се с вино сорт Розе. Не на последно място, награда връчи ресторант „Асеновец“, където всяка година се провежда конкурсът „Най-добро домашно вино“.
Неговият собственик Кирил Донев дари буре на „Най-възрастния финалист“. В тазгодишното издание това е Димитър Павлов от Куклен, с вино Врачански мискет.


Рекордните 139 проби тази година се бореха за първото място в традиционния национален конкурс „Най-добро домашно вино“, организиран от община Асеновград.
От тях, 31 бяха от бяло вино, 16 – от розе, а 21от мавруд и 3 са от пелин. Останалите бяха мерло, каберне совиньон и др.
Всяка година конкурсът предизвиква майсторите винари да се впуснат в надпревара за най-добра божествена напитка.