АКТУАЛНОБЪЛГАРИЯВОДЕЩИ

Виртуозни изпълнения, препълнена зала и много емоции на откриването на новия културен център на Асеновград

Обновеното до неузнаваемост Народно читалище „Родолюбие“ в Асеновград официално отвори врати и вече може да се смята за новия голям културен център и гордост на града. Концертната зала се оказа тясна за многобройните желаещи да присъстват на откриването му, като специални гости на събитието бяха солистите и оркестърът на Държавна опера – Пловдив.
Препълнена от публика зала, виртуозни музикални изпълнения, много радост и емоции и бурни аплодисменти предизвика големият гала концерт-спектакъл, който зарадва взискателната асеновградска публика.
Популярни и по-малко познати произведения – класически и модерни, романтични и закачливи, лирични и танцувални озариха сцената и публиката.


Зрителната зала на изцяло обновеното, но запазило архитектурния си и автентичен вид, читалище бе препълнена от желаещи да гледат и слушат изпълненията. Зрителите бяха впечатлени не само от обновената съвременна обстановка, но и от богатата концертна програма. Бяха изпълнени арии и дуети от Верди, Моцарт, Бизе, Пучини, Маскани и др.
Диригент беше директорът на пловдивската опера Диан Чобанов, а солисти – Божидар Божкилов, Мария Анастасова и Евгения Ралчева.

Кметът на община Асеновград д-р Христо Грудев отправи приветствие към съгражданите си и към гостите. Той представи екипът, вложил усилия и сърце, за да бъде постигнат този резултат и новата визия на културния дом.

„Уважаеми съграждани, благодари Ви, че се отзовахте на нашата покана и сте днес тук, заедно да се насладим на концерта. В душата на всеки от нас има една нежна струна, която затрептява от изкуството. Когато това се случи, ние ставаме по-добри към себе си и към околните. Именно затова, на днешния ден сме поканили Държавна опера – Пловдив с техните виртуозни изпълнители, за да накарат във всеки един от нас тази струна да затрепти. И така, да бъдем по-добри един към друг. Нека да се насладим на тяхното изкуство“, каза пред присъстващите кметът д-р Грудев.
От сцената градоначалникът съобщи пред всички, че в момента тече процедура по избор на изпълнител за ремонт на още 6 читалища в населени места от община Асеновград – в селата Боянци, Червен, Тополово, Нови извор, Избеглии и Нареченски бани.

Входът за гала концертът бе свободен, като жест от кмета на града. Концертната програма беше разделена на 2 части.
В антракта бе поднесен коктейл за наздравица с чаша вино. Изненади имаше не само за зрителите, но и за изпълнителите – вълнуваща случайна среща с д-р Петко Арнаудов. Неговата съпруга д-р Мария Павлова-Арнаудова е била хорист в Държавна опера – Пловдив при основаването й, преди 70 години. Той, следвайки желанието на жена си, е направил щедро дарение за институцията. По волята на дарителя, средствата ще бъдат използвани за нуждите на операта и за учредяване на стипендия за музиканти.
Като благодарност, Хорова зала вече носи името на д-р Мария Павлова-Арнаудова. А неочакваната среща и емоционалният момент бяха споделени от всички зрители в залата на НЧ „Родолюбие“ – Асеновград, които аплодираха бурно.

На финала на концертната програма изпълнителите изправиха на крака зрителите. А директорът на операта – диригентът Диан Чобанов – благодари лично на кмета на общината д-р Христо Грудев за поканата.